MARTA JANKOWSKA – Wykładowca

Marta Jankowska, z domu Kalmus (ur. 1969 w Lublinie) – polska aktorka teatralna, filmowa i telewizyjna.

W 1992 ukończyła studia w Państwowej Wyższej Szkole Teatralnej w Krakowie. Debiutowała w 1991roku w „Weselu” w reż. A.Wajdy w Starym Teatrze w Krakowie. Od 1992-1997 roku była aktorką Starego Teatrau w Krakowie. Od roku 1997- 2012 była aktorką Teatru Wybrzeże w Gdańsku. Jest inicjatorką i gospodarzem Krakowskiego Salonu Poezji w Gdańsku. Gra także w telewizyjnym serialu obyczajowym „Na Wspólnej”, nadawanym przez telewizję TVN. Ukończyła podyplomową psychologię społeczną w SWPS w Sopocie oraz podyplomową pedagogikę w Szkole Wyższej Ateneum w Gdańsku.

Filmografia:

  • 1991: Nad rzeką, której nie m
  • 1995: Siódmy pokój (La Settima Stanza)
  • 1996: Gdzie jesteś święty Mikołaju?
  • 2006: Chłopiec na galopującym koniu
  • 2006: Strajk (Strajk – Die Heldin von Danzig)
  • 2006: Na dobre i na złe
  • od 2006: Na Wspólnej
  • 2010: Czarny czwartek

Kariera teatralna:

  • 1991: Wesele, Stary Teatr
  • 1991: Śmierc Iwana Ilicza, Stary Teatr
  • 1992: Płatonow, TV
  • 1993: Equus, TV
  • 1993: Farturka Królowej Bony, TV
  • 1993: Paternoster, TV
  • 1994: Venezia, Venezia, Stary Teatr
  • 1994: Rękopis znaleziony w Saragossie, Stary Teatr
  • 1994: Reformator, Stary Teatr
  • 1994: Gwałtu co się dzieje, Stary Teatr
  • 1994: Gigant, TV
  • 1994: Poplątanie z pomieszaniem, TV
  • 1994: Notatki z podziemia, Stary Teatr
  • 1994: Sen srebrny Salomei, TV
  • 1995: Biały Łabędź, TV
  • 1995: Biesy albo mały Plutarch, Stary Teatr
  • 1995: Operetka, Stary Teatr
  • 1995: Wiśniowy sad, TV
  • 1995: Markiz Von Keith, TV
  • 1995: Maskarada, TV
  • 1995: Urodziny, TV
  • 1995: Zapis, TV
  • 1996: Wilki i owce, TV
  • 1996: Hamlet, Teatr Wybrzeże
  • 1998: Płaszcz, TV
  • 1997: Bracia Karamazow, Teatr Wybrzeże
  • 1998: Wszystko dobre, co się dobrze kończy, Teatr Wybrzeże
  • 1998: Marat/Sade, Teatr Wybrzeże
  • 1999: Alicja w Krainie Czarów, Teatr Wybrzeże
  • 2000: Ryszard III , Teatr Wybrzeże
  • 2000: Po deszczu, Teatr Wybrzeże
  • 2000: Niebezpieczne związki, Teatr Wybrzeże
  • 2001: Preparaty, Teatr Wybrzeże
  • 2002: Happy End, Teatr Wybrzeże
  • 2003: Matka, Teatr Wybrzeże
  • 2003: Czułostki, Teatr Wybrzeże
  • 2003: Sprawa miasta Ellmit, Teatr Wybrzeże
  • 2004: Beczka prochu, Teatr Wybrzeże
  • 2004: Kronika zapowiedzianej śmierci, Teatr Wybrzeże
  • 2005: Koleżanki, Teatr Wybrzeże
  • 2005: Fanta$y, Teatr Wybrzeże
  • 2005: Padnij, Teatr Wybrzeże
  • 2005: Padnij, TV
  • 2006: H, czyli Hamlet, Teatr Wybrzeże
  • 2006: Inka 1946, TV
  • 2006: Intymne lęki, Teatr Wybrzeże
  • 2007: Lilla Weneda, Teatr Wybrzeże
  • 2007: Komedia omyłek, Teatr Wybrzeże
  • 2008: Miasteczko G, Teatr Wybrzeże
  • 2009: Szef wszystkich szefów, Teatr Wybrzeże
  • 2009: Zmierzch bogów, Teatr Wybrzeże
  • 2012: Ofelie ikonografia szaleństwa, Projekt Zorki Wolny
  • 2016: Psiunio, Scena Letnia w Gdyni
  • 2016: Napis, Centrum Kultury w Gdyni